VALLEI VAN DE SOMME

Heelwat in de Michelingids Flandres,Artois,  Picardie geneusd en daar de plaatsen en bezienswaardigheden die bij de tocht door de vallei van de Somme beschreven worden, bezocht.
Maandag 20 augustus 2007


Met de hond Doerak in de stortregen vertrokken, langs Brussel, Mons, Valenciennes naar Péronne. Daar kan je een drietal wandelingen volgen (die aangegeven worden door koperen plaatjes op de grond). We deden er twee (aangegeven door een blad en door een bootje). Je komt zo wel op de fraaiste plaatsen van het stadje: de drijvende tuintjes (Les Hardines), de Porte de Bretagne, de Etang de Cam, een burcht... We hebben de mh in de Boulevard des Anglais gezet (49°55'32"N,2°55'59"O) en daar overnacht naast enkele prachtige vijvers.

 

Dinsdag, 21 augustus 2007

Om 9h uit Péronne vertrokken richting Cléry-sur-Somme. Net voor het dorp kan je naar links, naar Omiecourt: daar kan je prachtige vijvers bewonderen. In Vaux is het de moeite om aan de Belvédère even te genieten van een prachtig panorama over de Sommevallei, met zijn vijvers. Je kan er ook een kleine wandeling maken.

 

 

Cappy, Bray-sur-Somme (mooie landschappen), Froissy en zo naar Chipilly langs een smalle baan. Onder een brug is er naast een camping een mooie pic-nicplaats. Daar hebben we even gerust. Aan de overkant was het een komen van vissers. En der werd aardig wat vis bovengehaald.

In Corbie staat er een enorme kathedraal, nog gebouwd door één van de afstammelingen van Clovis.. Even buiten Corbie is er een Point de vue: Ste-Colette. Plaats genoeg om te parkeren en weer een prachtig uitzicht op de Somme en de vele vijvers.

 

In Amiens wat last gehad om de camperplaats aan de Port d'Aval te vinden. Onze GPS vertoonde weer kuren: in een stad heeft "ze" soms heel wat last om de weg te vinden. Amiens is de moeite om erdoor te wandelen. Een prachtige kathedraal (zo groot dat de Notre-Dame van Parijs er tweemaal inkan), belfort, justitiepaleis, bisschoppelijk park,...
Vanaf het donker wordt is er aan de kathedraal een klank- en lichtspel. Alle figuren op de voorkant worden gekleurd door projectoren. Een fantastisch zicht. Om 23 uur waren we terug in onze mh .
 

Woensdag, 22 augustus 2007


Vorige nacht heeft het hard geregend. Wanneer we om 10h vertrekken regent het nog altijd pijpenstelen. We zoeken de "Hortillonages" op. Reeds voor onze tijdrekening werd er op kleine eilandjes groenten gekweekt (als bevoorrading van de stad).. Wanneer we nog maar enkele minuten op pad zijn, valt de regen met bakken uit de hemel. We schuilen een hele tijd onder een brug. Na de middag komt de zon erdoor en trekken we door een sportpark naar Amiens.We bezoeken het oudste gedeelte van de stad: Saint-Leu. 

 

 

Dan gaat het naar Ailly-sur-Somme waar een hele moderne kerk staat in de vorm van een boot. Picquigny is op het eerste zicht een slapend dorp, maar langs eeuwenoude trappen kom je aan de restanten van een oude burcht. Prachtig.We zetten de mh op een parkplaats in Hangest-sur-Somme om te eten. We hebben weer een prachtig uitzicht op de vallei. Dan gaat het naar Long (Le Catelet):langs de weg enorme vijvers vol met waterlelies, zwanen en eenden. In Long staat een kasteel, daar gebouwd in opdracht van Louis XV en ook de kerk is de moeite waard om even naartoe te klimmen.

Langs Liercourt gaat het nu langs Abbeville naar St.-Valery-sur-Somme. Een ruime camperplaats (€7 voor overnachting, water kost €1, maar het toestel was stuk zodat je gratis kan water indoen). Het is wel spijtig dat de camperplaats zo'n 15 à 20 minuten stappen verwijderd is van de Somme. We vertrekken nog om 21h voor een wandeling naar de Somme, langs de promenade. Het regent en waait zodat de paraplu binnenstebuiten keert. Om 23 h zijn we terug.

 

 

Donderdag, 23 augustus 2007

Vandaag belooft het een zonnige dag te worden, al wordt het soms wel echt hard bewolkt. We stappen naar en door het dorp: de haven en ville basse. Sfeervol en fotogeniek. We wandelen langs de promenade naar de ville haute. Deze is gebouwd op de restanten van de middeleeuwse stad. Je hebt er een mooi vergezicht op het stadje en  de overkant van de Somme (op Le Crotoy).
Na de middag slaat het weer om en begint het te regenen. Het valt ons op dat wanneer we willen vertrekken, de zon verstek laat gaan. Aan Cap Hornu en Le Hourdel zou men prachtige vergezichten hebben, maar niks, door de regen zien we niet ver.Langs de Phare van Brighton en dan naar Nolette

 

Hier is een militair kerkhof waar alleen Gesneuvelde Chinesen uit de eerste wereldoorlog begraven liggen. Hallucinant: die arme jongens hadden vermoedelijk nog nooit van Frankrijk gehoord en die komen daar sterven. De zon is verschenen. Op het kerkhof doet zich iets raars voor. Daar komen vier klein mannen aan (zo tussen 4 en 12 denk ik) allemaal met een speelgoedgeweer en die beginnen tussen de graven gaan te crossen en elkaar te beschieten van achter de zerken. Dan arriveert de mama en die begint die kinderen daar gaan uit te kafferen... Ik vraag me wel af waarom ze elke een speelgoedgeweer meekregen op die trip. 
Om 17 h arriveren we op de camperplaats in Le Crotoy (€5 voor de overnachting). Direct een wandeling naar het dorp langs de Somme. 's Avonds doen we het nog eens over. Merkwaardig hoeveel van de mh-eigenaars die daar aankomen, zelfs de moeite niet doen om even de duinen over te stappen en van de natuur te genieten. Neen, direct dat paraboolantenneke omhoog en maar zoals thuis tv-kijken.
 

Vrijdag, 24 augustus 2007


In de voormiddag onder een stralend zonnetje de Somme-delta naar rechts gevolgd. Een kudde paarden in de verte gezien. Alles geloosd en terug op weg. Rue (oude kerk en belfort), Qeund (niets toeristisch, een uurtje op het strand genoten van de zon). Langs Berc-sur-Mer naar Le Touquet. Hier meenden we de camper te zetten maar volk dat daar stond. Dan maar naar Hardelot-Plage. Hier is een camperplaats aan de Place R.L. Peeters. We zijn er alleen. Een rustige plaats, maar wel ver van de kust. Dat wordt weer een mooie wandeling. Aan de zee naar de zonsondergang gekeken en dan maar slapen. 

 

 

Zaterdag, 25 augustus 2007


's Morgens merken we dat we daar met 4 campers  overnacht hebben. Vandaag moeten we terug naar huis, maar niet zonder nog wat interessants aan te doen.
In Boulogne-sur-Mer hebben we hetzelfde voor als in juli. Alle plaatsen aan de Quai Gambetta zijn ingenomen door auto's en bussen. Er is daar een markt bezig. Dan maar naar Wimereux. Maar hier mogen we met onze hond niet op het strand en zelfs niet op de dijk. Salut Wimereux. In Audreselles een beetje hoger hebben we het strand voor ons praktisch alleen. Een uurtje gezond en dat deed deugd.

Langs Cap-Blanc- Nez nog en dan naar huis

Totaal aantal kilometer :850

 

Voor meer foto's, klik dan HIER

 


© G. Nijs