Wat meer over de dolmen en menhirs
in de omgeving van Wéris


Kaart van http://www.veerleheyman.be/weris/

De menhirs (staand) en dolmen (liggend) dateren van rond 3000 voor Christus. Men vermoedt dat de dolmen als graven dienst deden. Zoals Stonehenge werden deze menhirs ook gebruikt in de toen gekende astrologie: vooral het bepalen van begin en einde van de seizoenen. Eind 19de eeuw is men begonnen met een archeologisch onderzoek van de streek. Je kan heel wat gaan bekijken in het museum in Wéris.
In Heyd zou tot voor een 100 jaar een menhir (0) gestaan hebben . Maar veel van die stenen werden door boeren verwijderd. De getallen 1 tot en met 5 geven aan waar je menhirs en/of dolmen kan vinden. Deze liggen op een lijn. De witte menhir (6) hoog op een heuvel is vanuit de omgeving goed te zien (daarom heeft men hem vermoedelijk wit geschilderd). De menhirs van Wéris en deze Pierre de Haina (of steen der Ouden) liggen op de oost-west-lijn. Zit je op de menhir van Wéris (2), dan zal rond 21 maart en 21 september, bij begin van lente en herfst, de zon opkomen boven de witte menhir. Rond 21 juni komt de zon op boven de Pierre de Haina als je op de menhir van Oppagne (5) zit.

 

 

Iets noordelijk van de steen der ouden vind je nog een liggende steen in de vorm van een bed met kopkussen: het bed van de duivel.

 

 

 


©G. Nijs