30 november - 2 december 2007: weekend in Han sur Lesse

Vrijdag, 30 november 2007
Al had de weerman veel regen en wind voorspeld voor het weekend, toch zijn we  vrijdagnamiddag  vertrokken richting Han sur Lesse. Iets voor half zes zetten we ons bij nog 2 andere mh's op de camperplaats. 's Avonds zijn er nog 2 bijgekomen. Het is een nieuw aangelegde camperplaats die wel pikkedonker is 's nachts. 
We vierden onze 30ste overnachting.
 

 

Zaterdag,1 december 2007

Die nacht heeft het gegoten. Ik ben dikwijls wakker geworden door het getok van de regen boven onze kop. Ik had al gevloekt dat we naar hier gekomen waren. Maar om 8 uur stopte de regen en het werd een mooie wandeldag. Han sur Lesse kent iedereen van de grotten. Heel lang geleden, toen de dieren nog konden praten, was er hier een lauwe zee waarin koraalriffen gevormd werden. Toen de zee wegtrok, bleven er heuvels (tiennes) in het landschap over. De Lesse verdween in de grond onder één van deze heuvels en schuurde het grottencomplex uit.

 

Vermits dat koraal veel kalk bevat, komen er in de omgeving veel kalkminnende planten (maretak, orchideeën) voor.We vertrekken voor een wandeling aan de brug over de Lesse en slaan direct rechtsaf. De brede vallei die de Lesse hier uitgeschuurd heeft, ligt er mooi bij. Hier en daar zijn grote veeboerderijen.  Aardrijkskundig is het hier de Famenne. Aan de eerste boederij links houden en dan moet er fiks geklommen worden. Door de regen van de voorbije dagen zijn de paden herleid tot een papperige smurrie. Bovenaan doemen rechts de schotelantennes van Lessive op. Ze staan in verbinding met satelieten en zorgen voor ons telefoonverkeer met Amerika.

 


In de verte liggen hier en daar kastelen. We arriveren in het dorpje Ave, waar heelwat 19de eeuwse huizen staan. Iets voor de grote weg wijken we rechts af omdat er een enorme vlierboom zou staan, maar die viel wat tegen. Aan de grote weg staan nog heelwat 17eeuwse boerderijen. 

Achter de laatste hoeve gaat het rechtsaf, langs de Ri d'Ave, een bijriviertje van de Lesse. Er moeten heelwat wandelingen in de omgeving gemaakt zijn, want het krioelt onderweg van verschillende aanduidingen. Aan een bank onder een eik moeten we links en dan wordt er weer een venijnige helling onder onze voeten geschoven. We krijgen honger en dan is er al een bank maar de wind schiet hier zo koud door ons heen dat we verder stappen.

Dan gaat de wandeling ongeveer een kilometer langs een weide. We zetten ons maar tegen de kant om de boterhammekes te verorberen. Dreigende wolken bewegen snel boven onze kop maar het blijft gelukkig droog. Even door een bosje, aan de asfaltweg links en dan direct terug links. Hier bevindt zicht het  natuurreservaat "Les pairées". Dat woord is een verbastering van pierres:stenen. Ik beklaag de boer die er het land bewerkt: alles is bezaaid met stenen. Hier vind je ook jeneverbesstruiken. Dan wordt het wel een beetje de weg zoeken  door een bos.

Uiteindelijk een bank om even te rusten. In het Bois de Niau  is er  op de top een overblijfsel te vinden  van de verblijfplaats van een heremiet (een ex-officier van Napoleon die hier enkele jaren verbleef). Dan gaat het steil naar beneden tot op de asfaltweg. Naar links gaat het in de richting van weer zo een klein dorp Auffe. Net voor de Ri 'd Ave, die we voor de derde keer tegenkomen, gaat het rechts af. Iets na een vijver moeten we een onogelijk klein pad rechts nemen. Al een hele tijd dienen de wit-rode aanduidingen van de Grote Routepaden als onze gids.

We beklimmen nu de Turmont, weer zo een koraaloverblijfsel. Dit is bergop om U tegen te zeggen. Eerst tussen de bomen, maar na een tijdje is het over kale rotsen naar omhoog. Tijdens de maanden mei, juni en juli is het hier een tapijt van orchideeën. We komen hier zeker nog eens terug. Gelukkig gaat het afdalen nu geleidelijker. Eerst nog door een weide waar een bord staat: attention pour le taureau. Dan kom je op de asfalt en nu is het nog een kilometer tot aan de brug van Han sur Lesse. We hadden nu wel een Rochefort van 10° verdiend  en eventjes daarna vonden we dat we  als beloning er nog eentje moesten drinken.

De wandeling is 14 kilometer lang en je kan ze vinden bij de dvd's van het ngi met de topokaarten van België. Reken toch minimum 4 uren stappen gezien het vele stijgen en dalen.
Wil je een beschrijving, van de wandeling, stuur dan een mailtje naar Geoscherpzicht.

Zondag, 2 december 2007
Over zondag kunnen we kort zijn: het was 's nachts terug beginnen met gieten en het is niet meer opgehouden. We hebben een andere plek gezocht (met zicht op de Lesse) en hebben er tot iets voor drie gecocoond. En dan naar huis, wat ook al niet zo plezierig was met die wind en de stortregen.

Aantal kilometers afgelegd: 314

Wil je meer foto's zien, klik dan HIER

 


© G. Nijs