FOTOTIPS
Hernoem de foto's van een hele map in een keer

 

Op het geheugenkaartje van uw digitale camera worden de opnamen aangeduid met nietszeggende namen en getallen. In plaats van de afmeting 1 voor 1 te wijzigen, gaan we dat voor de hele map veranderen. Op dezelfde manier kan je de namen van alle opnamen wijzigen.

We maken gebruik van IRFANVIEW, een programma dat je vrij mag gebruiken en kan downloaden van www.irfanview.com. Als je daar toch bent, haal dan ook de taalmodules binnen.

De taalmodules pak je uit in de map languages van Irfanview.
Als je Irfanview de eerste keer opstart;kies je voor EXTRA en dan voor OPTIONS. Je krijg dan heelwat tabbladen en kiest voor LANGUAGES. Je klikt op NEDERLANDS en vanaf nu heb je de menu's in je moedertaal.

We gaan nu de bestanden die in een map staan allemaal dezelfde afmetingen en resolutie geven

We klikken in Irfanview op BESTAND en klikken op Groepsconversie/-hernoeming

en belanden in het volgende scherm

 

Kijk niet naar de afbeeldingen, die kunnen verschillen. We moeten nu aanduiden in welke map de foto's staan.

Je klikt op het pijltje naar beneden in ZOEKEN  en er ontrolt zicht een keuzemenu. Ik hoop dat je wegwijs bent op je harde schijf. Hier staan de afbeeldingen in DATA(E:) in Afbeeldingen

Selecteer dan alle afbeeldingen, dat gaat nog het eenvoudigste door het eerste bestand aan te klikken dan de CTRL-toets ingedrukt de houden en op A te duwen. Normaal zijn alle bestanden nu blauw opgelicht.

Klik dan op TOEVOEGEN

en alle bestanden staan nu in de ruimte onder BRONBESTANDEN

 

Onder doelmap staat er BLADEREN, klik erop en wijs de map aan waar je de nieuwe bestanden wil plaatsen. Ik raad aan een andere map dan de bronmap te gebruiken, als er al eens iets mis zou lopen, dan heb je de oude bestanden toch nog

 

 

Je kan nu kiezen voor GROEPSCONVERSIE, dwz dat je een bepaalde bewerking op alle foto's gaat toepassen. Bij GROEPSHERNOEMING worden de bestanden anders genoemd, en je kan ook de derde mogelijkheid kiezen, dat gebeuren de twee samen. Wij klikken de eerste mogelijkheid aan want we gaan alle opnamen dezelfde afmetingen geven.

 

 

Nu vinken we MET GEAVANCEERDE OPTIES aan en komen in het volgende scherm:

 

 

 

 

Hier kan je naar hartelust allerlei aanvinken. Wij zijn alleen ge´nteresseerd voor FORMAAT WIJZIGEN en kiezen voor NIEUWE GROOTTE INSTELLEN, LANGSTE ZIJDE INSTELLEN OP en we vullen 600 in, we zorgen dat BREEDTE/HOOGTE-VERHOUDING BEHOUDEN AANGEVINKT is, dan past de andere zijde zich automatisch aan en vullen voor DPI de waarde 100 in (dat is een goede waarde voor webvoorstellingen)

Als je deze instellingen veel wil gebruiken dan kan je die opslaan

Klik dan op OK

 

 

We komen terug hier en klikken op starten. Alle bestanden worden mooi van grootte gewijzigd en in de doelmap geplaatst.

 

 

 

Wanneer je de bestanden in een map een andere naam wil geven ga je ongeveer hetzelfde tewerk. Kies eerst je bestanden, zijn het andere dan moet je eerst de bestanden in het linkervak opruimen.

 

 

 

 

 

Je klikt nu op ALLES VERW.  Je gaat op dezelfde manier te werk op je bronbestanden toe te voegen

 

 

Nu klik je GROEPSHERNOEMING aan en dan HERNOEMINGSOPTIES

 

 

Bij ALGEMENE NAAM tik je de naam in de alle bestanden krijgen, hier bumba, maar dat kan ook vakantefotos zijn of iets anders. Daarachter komen een aantal #-tekens. Heb je minder dan 10 foto's dan volstaat 1 #  minder dan 100 dan gebruik je er twee, meer dan 100 en minder dan 1000 wordt het ###. Kies voor BRONBESTANDEN KOPIEREN NAAR DOELMAP en dan OK

 

Dan klik je op STARTEN en klaar is kees.

Met Irfanview kan je nog veel meer: het is een beeldbewerkingsprogramma, natuurlijk niet zo uitgebreid als Photoshop.

Georges Nijs

Download een pdf-bestand (je hebt wel Acrobat Reader nodig op uw computer)

 

Een tip: om het downloaden te versnellen, klik dan met de rechtermuisknop op de blauwe link en kies dan voor "doel opslaan als", kies dan een map, geef desnoods een andere naam aan het bestand en klik O.K.

 


   Met IRFANVIEW  alle bestanden in een map wijzigen


ęG. Nijs   

php hit counter